ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΤΑΞΗΣ

Posted by: | Posted on: 29 Μαΐου, 2023


Η φυσιογνωμία της σχολικής μας μονάδας στοχεύει στο καλό ψυχολογικό
“κλίμα” μέσα στην τάξη, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του
εκπαιδευτικού έργου. Το θετικό παιδαγωγικό κλίμα ενισχύει όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα αυτούς της Α ́ τάξης, οι οποίοι βιώνουν με έντονα συναισθήματα τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, όπου αντιμετωπίζουν καινούργιες συνθήκες συμβίωσης και συνεργασίας, ενώ παράλληλα καλούνται να ενταχθούν σε νέα τάξη, αλλά και σε νέα σχολική κοινότητα.
Το Συμβόλαιο Τάξης, είναι ένα σχέδιο δράσης που στοχεύει στην καλλιέργεια της φιλίας, της ισοπολιτείας και της πειθαρχίας στην τάξη ώστε αυτή να προοδεύει και να ανθίζει!! Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου, οι μαθητές ανακαλύπτουν τα κλειδιά της επιτυχημένης επικοινωνίας στην κοινωνική μικρογραφία της τάξης και καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αίτια που εμποδίζουν την προσήνεια στην τάξη, και δυσχεραίνουν τη διαδικασία της μάθησης, όπως επίσης και τη φιλική συνεργασία.
Η συν δημιουργία ενός πλαισίου συμπεριφοράς, προάγει τη συλλογικότητα και τη δημοκρατική συνύπαρξη, οργανώνει υλικά και θεσμικά την τάξη, διδάσκει την τέχνη του διαλόγου με θετική γλώσσα για την επίλυση των συγκρούσεων, ενισχύει την αποδοχή του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Γυμνασίου, στηρίζει συναισθηματικά τους/τις μαθητές/-τριες και προωθεί την ανάπτυξη σχέσεων σεβασμού και αποδοχής. Οι καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στους μαθητές αλληλεπιδρούν θετικά με τους καθηγητές, την Διεύθυνση, το υπόλοιπο προσωπικό, βοηθούν στο συντονισμό της συνολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ σχολείου και γονέων. Το σχέδιο υλοποιήθηκε ομαδοσυνεργατικά, από τους μαθητές της Α ́ Τάξης κατά το σχολικό έτος 2022-2023, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε τμήματος.

Εκπονήθηκαν ερωτηματολόγια και φύλλα εργασιών τα οποία διερεύνησαν
αρχικά τα θετικά και αρνητικά στοιχεία στο “κλίμα” της τάξης και στη συνέχεια αποτύπωσαν συμφωνία και αποδοχή των προτάσεων σε ποσοστό 58%, απόλυτη συμφωνία σε ποσοστό 18%, διαφωνία σε μερικούς δείκτες σε ποσοστό 4% και προβληματισμό σε σημεία, σε ποσοστό 20%. Τα αποτελέσματα τροφοδότησαν νέες συζητήσεις κυκλικού χρόνου ώστε να τροποποιηθούν κάποια σημεία που προβλημάτισαν τους μαθητές. Το Συμβόλαιο συντάχθηκε με τρόπο ώστε κάθε άρθρο του Δεκαλόγου να αναδεικνύει μια ηθική αξία – αρετή, υπογράφτηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς, αποτυπώθηκε σε αφίσα και αναρτήθηκε στις τάξεις.

Πατηστε εδώ για ανοίξετε το αρχείο με το Συμβόλαιο

Τις εργασίες επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί, Σιαλμά Αλεξάνδρα-Συντονίστρια
Χατζηιωαννίδης Ιωάννης, Τζανέτος Κωνσταντίνος και Παπαγιάννης Μανώλης.
για τη φιλία και τη συνεργασία