θεατρική παράσταση «Ματίας ο πρώτος? τα παιδιά στη Βουλή, οι μεγάλοι στο σκαμνί»

Posted by: | Posted on: 19 Μαΐου, 2016

θεατρική παράσταση

«Ματίας ο πρώτος? τα παιδιά στη Βουλή, οι μεγάλοι στο σκαμνί»

της Άλκης Ζέη, που ανέβηκε από την ομάδα Αγωγής Υγείας

του 2ου Γυμνασίου Πεύκης το σχολ. έτος 2015-2016.

 

Τη φετινή χρονιά η ομάδα Αγωγής Υγείας της σχολικής μας κοινότητας πραγματοποίησε πρόγραμμα με τίτλο: «Παιδιά, Παιδεία, Δημοκρατία». Σκοπός του προγράμματος η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού. Συζητώντας οι Υπεύθυνοι Καθηγητές (Γ. Τσίτας και Δ. Σκαραμαγκά) με τους 25 μαθητές και μαθήτριες της ομάδος συναποφάσισαν ότι, μεταξύ άλλων ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη θέση των παιδιών στην κοινωνία, τα δικαιώματα, και τις υποχρεώσεις τους, θα ήταν να τα βιώσουν οι ίδιοι. Αναζητήθηκε λοιπόν ένα θεατρικό έργο που θα έδινε την ευκαιρία στους μαθητές όχι απλά να υποδυθούν ρόλους, αλλά να «δημιουργήσουν» χαρακτήρες, και όχι απλά να ασχοληθούν με τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά να διδαχτούν και να οικειοποιηθούν το αξιακό σύστημα που διέπει έναν κόσμο που σέβεται τα παιδιά και τα αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες.

DSC_0046     DSC_0047

Για τους παραπάνω λόγους επελέγη το έργο της Άλκης Ζέη «Ματίας ο πρώτος? τα παιδιά στη Βουλή, οι μεγάλοι στο σκαμνί» που είχε πρωτοανέβη από την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου το 1982 σε στίχους της ίδιας. Το έργο, πέρα από το προφανές μήνυμα που πρόδηλα φανερώνει ο τίτλος του, έχει απόλυτη συγγένεια με το θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού, καθότι εμπνευστής και των δύο ήταν ο Γιάνους Κόρτσακ, ένας διακεκριμένος Πολωνοεβραίος γιατρός, παιδαγωγός, συγγραφέας, ακτιβιστής, που οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με τα παιδιά του ορφανοτροφείου που είχε ιδρύσει στη Βαρσοβία, αφού προηγουμένως είχε γράψει την ιστορία του Ματία και είχε οραματιστεί τη χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού. Επιπλέον, το έργο περιελάμβανε εκτός από πρόζα και αρκετά τραγούδια, μουσική για τα οποία είχε γράψει αρχικά ο Γ. Σπανός. Δυστυχώς για εμάς η πρωτότυπη μουσική του έργου δεν βρέθηκε ώστε να προσαρμοστεί στις δυνατότητες της ομάδας. Ωστόσο αυτό μάς έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ως ομάδα καινούργια μουσική? μουσική που έπαιξαν, τραγούδησαν και χόρεψαν ζωντανά οι συμμετέχοντες μαθητές βιώνοντας βαθύτερα και εντονότερα τα διαχρονικά μηνύματα του «μικρού Ματία».

DSC_0048   DSC_0051

Η υπόθεση: Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο μικρός Ματίας, που ζει απομονωμένος στο παλάτι, γίνεται βασιλιάς. Οι μεγάλοι επωφελούνται και αναλαμβάνουν την εξουσία, αποφασίζοντας ερήμην του Ματία ακόμη και την κήρυξη πολέμου. Εν τω μεταξύ ο μικρός Ματίας γνωρίζεται με μία παρέα παιδιών και αποκτά επιτέλους φίλους! Ακολουθώντας κρυφά ακόμη και στον πόλεμο τον φίλο του τον Τίτο, ο Ματίας καταλαβαίνει το “παιχνίδι” των μεγάλων και μαζί με όλα τα παιδιά παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους. Όμως τα παιδιά έχουν υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις τους κι έτσι η “παιδοκρατία” δοκιμάζεται… Το έργο πρωτοανέβηκε από την Ξένια Καλογεροπούλου στην παιδική σκηνή το 1982, σε στίχους της ίδιας.

DSC_0052   DSC_0055  DSC_0061

Η προετοιμασία του έργου διήρκεσε περίπου έξι μήνες. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε ενώπιον των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου, των γονέων, και της Υπεύθυνης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας της ΔΔΕ Β΄ Αθήνας, κ. Λίτσας Φρυδά, στο Δημοτικό θέατρο Πεύκης στις 11 Μαΐου 2016.

Η Ομάδα μας: Βασιλείου Νάσια, Βουτσαδάκης Δημήτρης, Γεωργακοπούλου Μαριάννα, Γκριτζάπη Μυρτώ, Δερμιτζάκη Γεωργία, Θεοδωροπούλου Φρύνη, Θερμογιάννη Νάσια, Καππέλλο Δανάη, Καρακλή Μυρτώ, Κατερζιάδη Σοφία, Κατσουλάκος Θεόδωρος, Κουνινιώτη Αλεξάνδρα, Λιάσκου Σαββίνα, Λουκογεωργάκη Έλενα, Λώλου Καλυψώ, Μανέτα Νίκη, Μιμίκου Παυλίνα, Μπακοπούλου Αλίκη, Νιφόρας Δημήτρης, Ντάλη Ιωάννα, Ντάλη Νιόβη, Παναγόπουλος Χάρης, Παπαβέντσης Χρήστος, Φραγκούλη Αναστασία, Χατζηιωαννίδης Στέλιος

Υπεύθυνοι καθηγητές: Τσίτας Γεώργιος, Σκαραμαγκά Δάφνη.